Big Willie G Beste Pitch Ooit Party On Demand

De 5 belangrijkste lessen van de beste pitch ooit

In mijn workshops laat ik vaak de pitch zien die je krijgt als je googelt op 'best pitch ever'. Die video verdeelt mijn cursisten in twee kampen. Sommigen vinden de pitch geweldig, anderen kijken vol afkeer naar het scherm. Maar iedereen kan iets van deze 'beste pitch ooit' leren.

De pitch is van Willie Green, een Amerikaan die zichzelf om vrij duidelijke redenen ook Big Willie G noemt. Hij is de ceo van Party On Demand en deed zijn verhaal op Startupfest in 2017. Party On Demand kan overal in korte tijd een feestje voor je regelen. Zij verzorgen het entertainment, de aankleding en het eten en drinken. Zijn doel is om investeerders te vinden voor zijn bedrijf. Dit is zijn pitch (kijk de eerste 3 minuten):

En? Wat vind jij van deze pitch? Geweldig? Of te Amerikaans en compleet over de top? Ongetwijfeld pitch jij heel anders, maar toch kan je ontzettend veel van Willie G leren. Dit zijn de vijf belangrijkste lessen:

- Pak de aandacht. Zorg dat iedereen naar je luistert als je begint. Zeker in een zaal waar Willie G staat, zijn de gedachten van het publiek vaak ergens anders. Mensen praten onderling met elkaar, checken hun mail of zoeken nog een zitplek. Publiek dat is afgeleid luistert per definitie niet goed naar jouw verhaal. Green snapt dat heel goed en opent daardoor met zijn theatrale kreet: Aaaaaahhh! Ik gok nu even dat het niet zo je ding is om je verhaal zelf zo te beginnen. Maar ook voor jou is het essentieel dat je de aandacht pakt, of dat nu bij een presentatie of in een vergadering is. 

Dat kan heel simpel door iedereen duidelijk een goedemorgen te wensen en rustig te wachten totdat iedereen naar je kijkt. Laat dan een duidelijke, korte pauze vallen tussen 'goede' en 'morgen'. Doordat je dit net op een andere manier uitspreekt denkt je publiek al direct onbewust: hee, hier gebeurt iets. Begin altijd pas met de inhoud als je de aandacht hebt.

- Benoem het probleem. Niemand in de zaal dacht waarschijnlijk een service als Party On Demand nodig te hebben toen ze de zaal binnenliepen. Als Willie G direct over zijn bedrijf was begonnen, had hij een belangrijke stap overgeslagen: het publiek overtuigen van het probleem. Als er geen probleem is, heb je immers ook geen oplossing nodig. 

Green ziet dat ook in en geeft dan ook direct veel voorbeelden van de stress waar je tegenaan loopt als je feestjes geeft. Als je een oplossing hebt, zorg er dan dus altijd voor dat je ook het probleem benoemt. Daarbij is het essentieel dat je publiek zich ook in het probleem herkent.

- Gebruik de kracht van de pauze. Green noemt ontzettend veel getallen in zijn pitch. Weet jij bijvoorbeeld nog hoeveel Amerikanen elke dag hun verjaardag vieren? Of weet je om welk investeringsbedrag hij vraagt, hoeveel procent van de aandelen daar tegenover staat en wat de verwachte winst is? Het is geen schande als je die bedragen niet weet. In mijn workshop was er ooit een accountant die alle getallen uit Greens verhaal nog wist, maar zij was de ultieme uitzondering. 

Toch heb je een getal wel onthouden. Want weet je nog hoeveel het Party On Demand-pakket kost? Juist, 299 dollar. En waarom weet je dat nog wel? Green gebruikt de kracht van de pauze. Hij zet dit bedrag ongelofelijk duidelijk neer door het ontzettend goed aan te kondigen en een korte pauze in te lassen voordat hij het bedrag daadwerkelijk noemt. "And that all for the incredible price of - wait for it - <korte pauze> 299 dollars!" Pauzeer voor de belangrijkste boodschap in je pitch. Je publiek zal je boodschap zo veel beter onthouden.

- Oefen, oefen, oefen. Willie G heeft op Startupfest welgeteld 3 minuten tot zijn beschikking. En hij gebruikt alle 180 seconden. Dat geeft aan dat hij zijn pitch tot in detail heeft voorbereid. Ik dacht vroeger vaak dat ik wel ter plekke een overtuigend verhaal kon houden. Dat lukte regelmatig wel, maar soms ook niet. Door mijn eigen pitches goed voor te bereiden, merkte ik dat ik minder fouten maakte en dat mijn verhaal overtuigender werd. Daarnaast zei ik ook precies wat ik wilde zeggen, in plaats van dat ik achteraf dacht: hey, ik had eigenlijk dat en dat ook nog willen zeggen! 

Green verspreekt zich nog een paar keer in deze pitch (dat ligt vast aan zijn enorm hoge spreeksnelheid). Dat maakt niet uit. Geen enkele pitch is perfect. En doordat hij zijn verhaal zo goed heeft geoefend raakt hij geen moment in de problemen. Hoe beter je je verhaal voorbereidt, hoe zekerder je weet dat je ook het verhaal vertelt dat je wilt vertellen.

- Maak het persoonlijk. Toegegeven, hier verschillen mijn cursisten vaak van mening over. Is Green authentiek, of is hij 'plastic'? Ik geloof hem, vooral als hij het over zijn vader heeft die is overleden. Het motto van zijn vader ("son, celebrate life more often"), blijft hangen. Een pitch is geen droge opsomming, je hebt iets nodig waardoor je publiek je onthoudt. 

Niets werkt zo goed als een persoonlijk verhaal. Laat wat van jezelf zien. Het verhaal over zijn vader liet zien waarom Willie G zijn bedrijf had opgericht. Samen met alle bovenstaande punten, maakte dat zijn verhaal voor zijn publiek onvergetelijk.

zichtbaarheid onzekerheidpresenterenzelfvertrouwenpitchenken je publiekmaatwerkbeste pitchpauzerenauthenticiteittipspitchlessen

Terug naar overzicht