Fokke Sukke Elevatorpitch Meest Gemaakte Fout

De meest gemaakte fout over wat een pitch is

Voor mijn artikel over pitchen in MT Rendement werd een Fokke en Sukke gemaakt die mij hardop deed lachen. De cartoon biedt een dankbare aanleiding om het grootste misverstand over pitchen uit de weg te ruimen.

Een van de eerste vragen die ik vaak aan cursisten stel, is de vraag hoe lang een pitch mag duren voordat we het geen pitch meer mogen noemen. 

De 'elevator pitch' komt dan altijd voorbij. Logisch ook, de gedachte dat een pitch niet langer mag duren dan de tijd die je met iemand in de lift staat, is toch het beeld dat veel mensen van pitchen hebben.

Als we dan uitgaan van een heel hoog gebouw en een erg trage lift, heb je maximaal een minuut of 2 de tijd voor je verhaal. Daarna zou het geen pitch meer zijn, maar bijvoorbeeld een presentatie.

Maar kan een pitch van 3 minuten dan geen pitch meer zijn? Daarmee ben ik het niet eens. In mijn definitie is een pitch niets meer dan dan een kort verhaal waarmee je een doel wilt bereiken.

Met kort bedoel ik niet het aantal secondes, maar bedoel ik de inhoud van je verhaal. Vertel je een verhaal met focus, bewandel je geen nodeloze zijpaden en bereik je bij je publiek je doel? Mooi! Wat mij betreft heb je dan een perfecte pitch gegeven.

Of die nu 1, 3 of 15 minuten was.

zichtbaarheid onzekerheidpresenterenzelfvertrouwenpitchenken je publiekmaatwerkbeste pitchpauzerenauthenticiteittipspitchlessen

Terug naar overzicht